Ревю на Ипотечни кредити от Fibank

Ревю на Ипотечни кредити от Първа Инвестиционна Банка – ПИБ.

Ако искате да си купите жилището чрез ипотека, Ипотечните кредити от Fibank горе-долу стават. Плюс е ниската лихва – кредитите им стартират от 6.5% и имат горе-долу прозрачни условия по промяна на лихвения процент – обвързани са с ОЛП (основен лихвен процент).

Основен минус е: Условията им са обвързани с ОЛП плюс някакво тяхно вътрешно индексче наречено КС – индекс „конкурентна среда“. Тоест, шефовете на банката могат да решат да променят лихвата по ипотеката ви и буквално да я увеличат в някакъв момент. Без предизвестие. Те твърдят че това се прави изключително рядко, но все пак го има в договора им.

Още по темата за Ипотечните кредити на Fibank и рекламата им.

За отбелязване е че условията на Първа Инвестиционна Банка са една идея по-неизгодни от условията за ипотечен кредит на ALPHA BANK. Ако подпишете за кредит с Алфа Банк без фиксиран период, ще получите теоретично лихва от около 6.2% (ако няма промени на индекса Euribor) и това е доста по-изгодно от 6.5% плюс индекс „КС“.

П.С. Честно казано, шефовете на отдела им за лично и тези на отдела за бизнес кредитиране са отзивчиви и работят добре. Но ултра странно за мен имаше и някои незаинтересовани и некомпетентни служители на ПИБ, като някои от тях направо ме подразниха – те изглеждат и се държат надуто с клиентите! Стараещи се шефове на отдели и нестараещи се служители на бюро – това ми звучи като: „май е време да си стегнете подчинените“ … или „време е за намаляване на заплатите“ 🙂

Защото в такива сериозни бизнес отношения като кредитите е недопустимо бачкаторът на бюро да се надува на бизнес клиент – фирма работеща с банката. Недопустимо най-вече за толкова сериозна банка каквато е Fibank – нали са една от трите най-големи банки в България.